МУЗИКОТЕРАПИЯ

Музикалната терапията е начин да се излекувате от стреса и напрежението.Насочена е към физическите,емоционалните и социални потребности на хората.

Чрез участие на музиката в терапията се засилват поривите на всеки клиент за реализиране на способностите му.Освобождава се психичното и физическо напрежение- пречка за тяхното развитие.

Още в утробата на майка си детето усеща и възприема музиката.Това помага за бъдещето му развитие.Психолози препоръчват,бъдещите майки да слушат музика по време на бременността си.

Известно на всички е как шаманите са използвали ритмичните удари по барабаните и припяването с лечебна цел още от древни времена ,та и до днес.

Музиката се използва в днешно време и в заниманията по йога,медитация ,при деца с аутизъм, за да подобрят възможностите им за комуникация.

При  недоносени деца, за да се  подобри съня и да увеличат наддаването на тегло.

При  хора, които имат болестта на Паркинсон, за да подобрят двигателната им  функция.

За Намаляване  епизодите на астмата.

Учени са изследвали  физиологическите реакции, които настъпват в организма при слушането на музикални произведения. Музиката предизвиква приятни емоции, събужда фантазията. Звуковите трептения оказват влияние върху клетките в организма като ги активира  и променя благоприятно всички процеси. Засилва имунната система.

Слушането на музика, както и нейното изпълнение,било то с изпяване или изсвирване на инструмент е най-добрият начин за лечение.Въздействието и върху мозъка и тялото  е силно изразено.

Проучвания доказват, че музиката може да накара мозъчните вълни да резонират в синхрон с ритъма , което ни помага за по-добрата концентрация.

Подобрява се дишането , сърдечния ритъм ,състоянието на духа като цяло.

Намалява безпокойството и стреса.

Ето защо музиката и музикалната терапия е важно да присъстват в живота ни за да  подобрят здравето ни.

 

Други полезни ефекти от слушането и изпълнението на музика са ,че тя играе роля за понижаване на кръвното налягане, отпускане на мускулите, повишава температурата на кожата.

Огромно значение  и влияние има  слушането на класическа музика. Например успокояващ ефект имат ” Лунната вечер“ на Дебюси, “Пасторалната симфония“ на Бетховен.” Полонез“ на Огински, “Болеро“ на Равел пък стимулират нервната система.

Добри резултати има и при ученици с проблеми в концентрацията и ученето на предмети.Съчетано с подходяща музика те неимоверно се увеличават.Помага също и създаването на музика .Важно е да се подбират мелодии които да ви се харесват.

Музикалната терапия повишава увереността като ви кара  да забравите за стреса и да мислите по-оптимистично и позитивно.Тя ви помага да се заобиколите от положителна енергия и да гледате от към светлата страна на живота.

Нашите съвети са:

  • Събуждайте се с приятна музика.
  • Слушайте я по време на път и тя ще ви зареди с енергия.
  • Гответе под звуците на вашата любима музика и така ще предадете своята положителна енергия и любов на храната.Готвенето ще бъде удоволствие дори и след тежък и уморителен ден.
  • Хранете се докато звучи бавна и успокояваща музика .Тя ще провокира реакция на отпускане и релаксиране докато се храните.Това може да допринесе за по-лесното храносмилане. Класическата музика може да ви накара да хапвате по-малко и да се насладите на храната по-пълно.
  • Чистенето не е толкова приятна задача ,знаем.Обаче ако пуснете енергична музика , ще се почувствате по-силни и ще се забавлявате.
  • Заспивайте с любимата си музика,която ще ви накара да забравите за всички неприятни случки и за стреса през изтеклия ден.

Познатата музика успокоява.Може тя да се окаже и тази от вашето детство.Пуснете си я и и се насладете!

Дишайте и издишвайте в ритъма на музиката.Съчетайте го с упражнения и това ще има невероятен ефект върху вас.Оставете се музиката да завладее мислите ви и да следва ритъма на сърцето ви!Слушайте звуци от природата-морски вълни,шумолене на горските листа от вятъра,сладкото чуруликане на птичките.

Не забравяйте да пеете или да си тананикате през деня!