КАК СА СВЪРЗАНИ ДИШАНЕТО И ПЕЕНЕТО?

Дишането и пеенето са взаимозависими и свързани едно с друго

Връзката на дишането и пеенето.

Не можем да пеем без въздух !

Подкрепата на дишането е от важно значение, за да ни помогне да създадем стабилен звук. 

Въздуха при вдишване, когато се използва правилно, стартира  вибрациите в ларинкса, които след това се предават в резонансните кухини. Там обогатения тон с помоща на въздушната струя го изтласкваме напред към слушателя.

Разбира се, всички сега се питате, как  упражненията ни помагат да можем да пеем по-добре?

А, не е ли това, към което се стремим ?

Нека да разгледаме нашите основни дихателни упражнения и да подчертаем връзката между различните упражнения и начина, по който пеем.

Легнете по гръб на равна повърхност или в леглото, със свити колене и опора на главата, както е показано на снимката.дишането и пеенето с диафрагма 1

Поставете едната ръка върху горната част на гърдите, а другата точно под гръдния кош, където е диафрагмата. Това ще ви позволи да усетите как тя се движи, докато вдишвате и издишвате. дишането и пеенето с диафрагма 2

Както си спомняте за основно упражнение ние се учихме как да възпроизвеждаме устойчив звук “сссссс” с нашия въздух, контролирайки обема и стабилността  му.

Упражнение 1

Вдишвайте през ноздрите бавно, равномерно и дълбоко, докато мислено броите едно, две, три, четири и т.н. Гърдите ви трябва да останат неподвижни. Задръжте дъха си, като мислено си броите до 4-ри секунди. Стегнете коремните мускули, докато издишвате през свитите устни бавно, произнасайки звука, сссссссс .

Упражнението може да се изпълнява и в изправено положение. дишането и пеенето с диафрагма 3

Упражнение 2

БАВНО ВДИШВАНЕ С ВНЕЗАПНО ИЗДИШВАНЕ

Вдишайте бавно, задръжте дъха за четири секунди и след това изпуснете енергично въздуха на един дъх през устата. 

Упражнение 3

 РАЗШИРЯВАНЕ НА РЕБРАТА

Поставете ръцете отстрани на кръста палците сочат назад. Направете шест  кратки вдишвания през носа си, придвижващи ребрата постепенно насрани с всеки дъх. Задръжте дъха за 2 секунди и издишайте през устата с шест къси издишвания, прибирайки ребрата обратно с всяко издишване.

Упражненията за дишане  тренират нашата диафрагма и околните мускули да бъдат по-гъвкави  и да ни помагат при изпяването на бързи песни .

Обратно на това се случва при пеенето на баладите, където се  изисква да използваме повече от техниките  за поддържане  на дълги ноти и за променяне на  динамиката .

 Поемането на въздух никога не се прави по средата на фразите.Трябва да се зареждат дробовете с малко въздух на всеки удобен интервал между думите, в съответствие с пунктуацията. 

Това е изключително важно за песните ни, когато трябва да поддържаме дълга фраза на финала  и трябва да запазим звука стабилен.

Също от особено важно значение за нашето пеене е когато трябва да изпълняваме силен звук, при който мускулите трябва да могат да поддържат по-голямо налягане .

Не за подценяване е и  когато упражняваме, как да възпроизвеждаме гъвкави, стакати, бързи звуци или когато имаме да изпеем много думи във фраза .

Проблеми с пеенето на по-високи тонове !

Тренирането на силата , стабилността , гъвкавостта и динамиката на пеене се извършва при нас в студиото , контролирано от опитен специалист .

Надяваме се да сме ви били полезни с тази информация.

Не подценявайте техническите упражнения и се доверете на нашия опит ! 

CALL USОБАДЕТЕ НИ СЕ СЕГА 

НА ТЕЛ. 0886 423 244 И СИ ЗАПИШЕТЕ ЧАС ! 

Ако искате да получавате новини, съвети, демонстрации на техники и видео уроци то, абонирайте се за нашия канал вYoutube

 
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *