ПРОБЛЕМИ С ПЕЕНЕТО. ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ

Всеки начинаещ има проблеми с пеенето.

Това са нашите съвети да поддържате гласа си в кондиция.

 1. Пийте много вода. Препоръчват се шест до осем чаши на ден.

 2. Ограничете приема на напитки, които съдържат алкохол или кофеин. Те могат да причинят на тялото загуба на течности и да причинят изсъхване на гласните гънки и ларинкса. Алкохолът също дразни лигавиците.

 3. Ако имате проблеми със  гласа , попитайте Вашия лекар, кои са най-безопасните лекарства.

 4. Нашите съвети за поддържане на здравословен начин на живот и хранене:

 5. Да не се пуши и да се избягва тютюнев дим,който дразни гласните гънки.

 6. Избягвайте да ядете пикантни храни.Те могат да причинят стомашна киселина в гърлото или хранопровода и пречат на пеенето.

 7. Включете изобилие от пълнозърнести храни, плодове, и зеленчуци в диетата си.Тези храни съдържат витамини А, Е и С. Те също така ще  ви помогнат  лигавиците на гърлото да са здрави .

 8. Физическата умора има отрицателен ефект върху глас.

 9. Упражнявайте се редовно. Упражнението увеличава издръжливостта и мускулния тонус. Това помага да се осигури добра стойка и дишане, които са необходими за правилното говорене и пеене.

 10. Избягвайте използването на вода за уста за лечение на лош дъх.Той може да бъде резултат от проблем, като в най-ниската степен инфекции в носа, синусите, сливици,  белите дробове

Използвайте гласа си, мъдро:

 • Все пак не прекалявайте с вашия глас. Избягвайте да говорите или пеете, когато гласът ви е дрезгав или уморен.

 • Щадете гласа си, когато сте болни. Болестта поставя допълнителен стрес на вашия глас.

 • Избягвайте използването на крайностите на вашия гласов диапазон, като крещенето или шепненето. Говоренето твърде силно и твърде тихо може да стресира вашия глас.

 • Практикувайте техники за дишане, когато пеете или говорите. Не разчитайте единствено на гърлото си. Певците и говорителите често използват упражнения, които подобряват този вид контрол на дишането. Говорейки от гърлото, без подкрепа на въздуха, поставя под голямо натоварване гласа.

 • Избягвайте да говорите на шумни места.Това  причинява натоварване на гласа.

 • Помислете за вокална терапия при специалист който има опит в с проблемите на  гласа и  може да ви научи как да  го използвате  по най-добрия и здравословен начин.

 

Проблеми с пеенето на по-високи тонове !

Warm Up – Упражнение

Правете това упражнение в момента: Изправете се и се опитайте да докоснете пръстите на краката си, без да сгъвате коленете си. Обърнете внимание колко надолу, можете да се наведете.  Опънете прасците. Всички знаем, че разтягането е важно, ако искате да  докоснете пръстите на краката си .Както спортистите загряват предварително мускулите си ,така и певците трябва да загряват гласните си връзки преди пеене.

Вашият глас е мускул. Това означава, че колкото повече го използвате правилно,  толкова по-гъвкав ще стане с течение на времето.Точно както се опитвате да докоснете пръстите на краката си.

Ако работите и опъвате гласните мускули всеки ден, в крайна сметка мускулите свикнат с опъването и става по-лесно и по-удобно да пеете височините.

Първи стъпки: Как да пеете високите тонове

Изисква се практика. Но аз искам да ви покажа как да пеете високи тонове, без да натоварвате вашия глас.

 1. Лицето да излъчва спокойствие

На първо време освободете напрежението от лицето, вратът, раменете.

Щирокото отваряне на устата не решава проблемът с високите тонове. Напрежението на лицето,изпъкналите жили на вратът само влошават положението.

Един чудесен начин да се освободи напрежението е с пръстите на ръцете си да загреете мускулите около челюстта. Да отворите и затворите устата няколко пъти, за да предотвратите евентуалния и  блокаж от рязкото отваряне при високите тонове.

Направете въртеливи движения с вратът и раменете за да ги загреете и освободите от напрежението.

 

2. Вдишайте

Със сигурност сте  го чували многократно,но правилното дишане е важна част от правилното пеене. Особено за високите тонове.,без да натоварвате гласа.

Важно е да запомните, че въздухът ви е нужен за да промените като цяло своето звучене.

От него се определя  тембъра, цветът, силата, стабилността на вашият глас.

Поставете ръцете си върху диафрагмата (точно над стомаха) и направете  дълбоки вдишвания. Стойката ви трябва да е в  изправено положение.

 • Не забравяйте, че не е необходимо да повдигате раменете , за да поемете дълбоко дъх. Не вкарвайте въздух в горната част на дробовете си.Опитайте да изпълните долната част където е диафрагмата..

 • Направете няколко големи вдишвания и почувствайте как диафрагмата се разширява.

 • Сега бавно издишайте със звука “сссссссс”. Опитайте се да направите това, без да има прекъсвания в дишането. Отпуснете бавна, чиста и постоянна струя въздух със  “сссссссс”, докато издишате напълно.

Това упражнение ви учи да поддържате постоянно налягане на въздуха  – без да се налага да натискате. С това контролирате работата на диафрагмата и коремните мускули.

Целта на основните упражненията  са да научите мускулите си да бъдат гъвкави и също така да можете да поддържате продължителна струя въздух до края. Да създавате по-голямо напрежение, дори когато вече сте използвали голяма част от въздуха си за началото .

На тези и други упражнения бихме могли да ви научим , ако ни се доверите и си запишете час по пеене при нас.

Как са свързани дишането и пеенето?

3. Проблеми с пеенето. Безпроблемно разпяване

След като лицето ви е спокойно и пеете  с правилен контрол на дишането, това ще ви покаже, че може да  се пее на високите тонове, без да се натоварва  гласът.

Започнете с тананикане на звука “Ммммм” . Бъдете наясно къде  резонира звукът в главата ви. Чистият плътен звук трябва да резонира в синусите около носа и челото,не в задната част на гърлото.

Можете ли да усетите вибрациите на звука с устните си?

В долната част на скалата  започнете да пеете със звука “ммм” тогава отворете устата си, за да стане  “аааааа:. “Mmmmmmm-aaaa”. Дръжте същото чувство на резонанс в главата си, както за “МММ” така и за откритите” Аааа” звуци.

Продължете да се движи нагоре по скалата повтаряйки мммм aaааааа докато достигнете мястото на прехода на гласа към главовият регистър.

Ще разберете бързо,че можете да пеете по-високо, докато практикувате това упражнение, отколкото можете, като същевременно пеете песен.

Процесът на правилно изпяване на високите тонове е продължителен и за това е нужно търпение,постоянство и упорит труд.

Използвайте всяка възможност да пеете и тренирате гласът си.

На сцената, под душа. Тези вокални упражнения са вашата основа за това как да пеете високи тонове, без да се натоварвате. Това е наистина вълнуващо, след като “го усетите.”

Не забравяйте, че това не се прави насила, не бързайте! Необходимо е да се чувствате спокойни и уверени  и в крайна сметка ще получите това което искате. Продължавайте да правите упражненията всеки ден и скоро ще откриете, че високите тонове са по-силни, по-ясни и по-уверени.

Със сигурност мога да ви говоря още дълго за проблемите в пеенето и да ви давам напътствия как да ги преодолеете, но това ще оставя за по-натам.

Ще се радвам да ме потърсите и споделите трудностите, които срещате в песните и да ми разрешите да ви помогна да ги решите!

Не забравяйте,че всичко това трябва да се контролира от специалист!

Внимавайте на кого доверявате вашият фин инструмент – гласът!

Резервни части за него, няма!

Ако искате да получавате новини, съвети, демонстрации на техники и видео уроци то, абонирайте се за нашия канал в Youtube

 

CALL USОБАДЕТЕ НИ СЕ СЕГА 

НА ТЕЛ. 0886 423 244 И СИ ЗАПИШЕТЕ ЧАС ! 

 
Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *